Китайските власти ще наложат мита от 25% върху американски вносни стоки за 16 млрд. долара

Китайските налози ще влязат в сила от 23 август и са в отговор на американските, които ще са факт от същата дата

18:15 | 8 август 2018
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Китайските власти потвърдиха, че ще наложат мита от 25% върху американски вносни стоки за 16 млрд. долара от 23 август – същата дата, от която в сила ще влязат и налозите на САЩ, обявени по-рано днес, съобщава Bloomberg.

Американското решение за обмитяване на китайски вносни стоки също за 16 млрд. долара е „много неразумно“ и Китай ще трябва да отговори, за да защити своите интереси и многостранната търговска система, се казва в изявление от китайското министерство на търговията.

Размяната на мита се очаква да ескалира още, тъй като САЩ разглеждат възможността да увеличат размера на митата, които наложиха по-рано върху китайски стоки за 200 млрд. долара. В момента те са от 10%, като се обмисля възможност да бъдат увеличени до 25%, което може да стане най-рано от 6 септември. Ако тези планове бъдат осъществени, Пекин има готовност да въведе налози върху американски стоки за 60 млрд. долара.

Ситуацията все още „не е преминала точката, от която няма връщане назад, но е близо“, посочва Уан Тао от UBS AG в Хонконг, преди да бъде обявено решението на Пекин. Вижте повече на Investor.bg