Овергаз ще обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд

Жалбата обръща внимание на поведението на държавния оператор на газопреносната мрежа в контекста на определени събития в периода януари-февруари 2017 г.

16:00 | 8 август 2018
Автор: Катерина Хапсали
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Българската газова компания "Овергаз" обяви, че ще обжалва решението на Комисията за защита на конкиренцията (КЗК) пред Върховния административен съд. Според нейни представители решението за пускане на жалба не е продиктувано от новия входно-изходен модел за такси „пренос“ и „достъп“ до газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“, пише Investor.bg 

Жалбата обръща внимание на поведението на държавния оператор на газопреносната мрежа в контекста на определени събития в периода януари-февруари 2017 г., когато беше отчетена рекордна консумация на електроенергия.  

Тази консумация беше причината Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да активира своя студен резерв на „Топлофикация- Русе“, но заради проблем с разпалването на въглищата ТЕЦ Русе Изток, с който „Овергаз“ няма договори отношения, премина на газ. Това доведе до начисляване на 2 млн. лева отрицателен дисбаланс от страна на „Булгартрансгаз“ към „Овергаз“. 

Цялата статия вижте на Investor.bg