Увеличава се апетитът на инвеститорите, познаващи България

Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, Бизнес старт, 08.08.2018

09:52 | 8 август 2018
Автор: Катерина Хапсали
Виктор Манев, партньор в Impetus Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Виктор Манев, партньор в Impetus Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към момента инвестиционната среда в България е здравословна и нормална. Съществува интерес от инвеститори, познаващи България. Независимо, че сме част от Европа и ЕС, мненията са почти полярни. Едните са, че България е добра възможност за инвестиране, а другите са, че България е голям риск, който не си заслужава. Това каза Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Най-често нашите допири до инвеститори извън България се делят на такива, които познават и не познават България. Причината е познанието и разбирането, образът, който излъчваме, познанието за България и начинът, по който я комуникираме като дестинация. Събитията около последните сделки говорят за увеличаващ се апетит на инвеститори, които познават страната и искат да инвестират. България и Румъния не представляват интерес за инвестиционните страни, защото се смятат за сравнително малки пазари“.

Двете големи сделки, които развълнуваха пазара в България съвсем скоро, са продажбата на “Telenor” на PPF Group, както и подписаният договор за Банка ДСК. Специалистът коментира, че това, което вижда в тях, е модел, в който инвеститори от Централна и Източна Европа, познавайки начина на опериране, работата в региона и разбирайки културата ни, увеличават своите експозиции.

„И двата инвеститора са с голяма традиция през последните 25 години в растеж и придобивания. Техните поведение и стъпки са съвсем нормални стъпки на инвеститори, които познават региона“.

Манев коментира още и ваучерната схема, която ще покрива до 50 хил. лева разходи на компаниите за листване на БФБ. Според него тя е много добра и това създава възможност, поради опростения й механизъм за сравнително лесен начин на използване.

„Критериите й за използване са много добри и минимални. Трябва да приемем, че компаниите и евентуалните ползватели на ваучерната схема ще бъдат онези компании, които са растящи, имат необходимост от капитал и намират проблем в набирането на ресурс, като борсата е източник за набиране на капитал“.

Експертът коментира още изявлението на Илон Мъск, който каза, че иска да отпише Tesla от фондовата борса на Уолстрийт. По думите му такова решение се взима, когато човек е под голям натиск.

„Компанията бе подложена на такъв от множество инвеститори и активисти. Това поведение показва,че Илон Мъск търси по-голяма свобода на движение и инвестиране в компанията. Това означава, че той има подготвено придобиване и финансиране на придобиването. Както и че си е купил поне няколко години време напред, през частни дялови инвестиции, които да подкрепят развитието на Tesla”.

Повече вижте във видео материала.