Промени в Закона за здравето ще ограничат пушенето на бездимни цигари

Предвижда се да бъде забранено пушенето на бездимни и електронни цигари на закрити обществени места

19:00 | 7 август 2018
Автор: Катерина Хапсали
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Още по-строги забрани за пушене на закрито предвижда проект за промени в Закона за здравето, публикуван за обществено обсъждане днес. Съществуващите досега ограничения се разширяват - затягането на режима се отнася както за типа тютюнево изделие, така и за местата, на които ще е позволено пушенето, пише Investor.bg 

Предвижда се да бъде забранено пушенето на бездимни и електронни цигари на закрити обществени места. Забраната ще важи и за употреба на наргилета. Завишават се санкциите за нарушителите и се разширяват контролните органи, които да следят за спазването на правилата.

Становища с предложения по проекта се приемат до 5 септември тази година.

Предлага се да се разшири обхватът на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира и забрана за пушене на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн.

Потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. За разлика от пушенето на цигара, при пушенето на наргиле значително е завишен рискът за здравето, тъй като експозицията на организма на токсичната смес е много по-голяма от експозицията при пушене на цигара – до няколко десетки пъти повече, посочва се в мотивите към тази забрана. 

С предложението се цели промяна на модната тенденция сред младите хора за групово пушене на наргиле. Очаква се в крайна сметка да се стигне до намаляване на вредите върху здравето при пушене на наргиле, в т.ч. и от пасивното пушене.

Дават се и правомощия на държавен здравен контрол от регионалните здравни инспекции да следи за спазване на установените забрани за пушене на наргилета.

Въвеждат се санкции за управителя на обект, допуснал пушене на наргиле в закрито обществено място. Санкциите предвиждат включително спиране експлоатацията на обект за определен срок в случаите на повторно нарушение на забраната за пушене на тютюневи изделия и наргилета.

Цялата статия вижте на Investor.bg