Тръмп възстановява санкциите срещу Иран

Коментар на Голнар Мотевали, Bloomberg, от Техеран

15:22 | 7 август 2018
Обновен: 15:44 | 7 август 2018
Иранка, облечена в чадор, преминава пред анти-американски изрисувана стена на оградата на бившето посолство на САЩ в Техеран, Иран, 5 август 2018. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg
Иранка, облечена в чадор, преминава пред анти-американски изрисувана стена на оградата на бившето посолство на САЩ в Техеран, Иран, 5 август 2018. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Администрацията на Тръмп предприе ход към възстановяване на част от санкциите срещу Иран и препотвърди плановете си да наложи по-тежки мерки върху продажбите на ирански петрол през ноември, докато президентът Хасан Рухани се изправя пред нарастващ икономически и политически натиск в резултат на кризата. Голнар Мотевали, Bloomberg, коментира темата от Техеран.

През последните няколко месеца, или поне откакто Доналд Тръмп официално се оттегли от ядрената сделка, атмосферата е доста влошена.

Иранският риал е на най-ниското си ниво, откогато и да е било в историята на страната, посочи Мотевали.

По думите ѝ хората в Иран се подготвят за значително икономическо влошаване след влизане в сила на американските санкции. 

Когато през май Доналд Тръмп се оттегли САЩ от Иранското споразумение в страната изведнъж започва паническо купуване на чужда валута и златни монети. "Това бе влошено от действия на вътрешни арбитражи за отделни обменни курсове, които правителството опита да въведе, за да контролира предлагането на евро и долар тук", каза тя.

Това обаче води до обратен ефект, тъй като много бизнеси се опитват да извлекат печалба от паралелните обменни курсове. 

Предстои да се разбере какви ще са ходовете на Европа, Русия и Китай, последните две от които заявиха, че няма да преустановят вноса си на ирански петрол, коментира още Мотевали.