Ръст на индексите в Япония и Корея

Пазарен коментар на Ришаат Саламат, Bloomberg Хонконг, 07.08.2018

08:32 | 7 август 2018
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Цените на акциите се повишават, но няма нещо конкретно, което да формира очакванията на биковете или мечките на пазара. Референтните показатели отбелязват по-високи стойности в Япония и Корея, докато австралийските акции отчитат спадове, а обемите на търговията са под средните. Представянето на акциите в Хонконг и Китай надмина първоначалните очаквания, тъй като инвеститорите изкупуваха книжа с убеждението, че акциите на страната са евтини заради скорошната разпродажба. Това каза Ришаат Саламат, пазарен анализатор от Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт".

"В същото време геополитическите опасения продължават да се промъкват на фона на объркването относно статуса на търговските преговори, чиято цел е премахване на ядреното оръжие на Корейския полуостров. Търговците на петрол отбелязват, че администрацията на Тръмп се придвижва към възстановяване на някои санкции на САЩ по отношение на Иран".

Той каза още, че в Япония SoftBank планира да търси оценки за около 90 млрд. долара за японския си мобилен бизнес в рамките на планирано първично публично предлагане. По думите му компанията очевидно говори със съветниците си за продажбата на една трета от него, тоест на бизнес за около 30 млрд. долара. Първичното публично предлагане за подобна сума ще направи SoftBank Mobil най-голямото в историята листване.

Гледайте целия пазарен коментар във видео материала.