Северна Корея не е спряла своите ядрени и ракетни програми

По този начин Северна Корея продължава да нарушава резолюциите на Съвета за сигурност

11:00 | 4 август 2018
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Северна Корея не е спряла своите ядрени и ракетни програми, което е в нарушение на санкциите на ООН. Това се казва в доклад на независими експерти, поръчан от Съвета за сигурност на световната организация, предава БНР. 

В документа се посочва, че Северна Корея "не е спряла ядрената и ракетната си програма и продължава да нарушава резолюциите на Съвета за сигурност чрез значително увеличаване на незаконни трансфери на петролни продукти“. 

В доклада се казва още, че Пхенян поддържа военно сътрудничество със Сирия и се опитва да продава оръжия в Йемен.

Северна Корея засега не е коментирала констатациите на документа. Миналата седмица американски представители заявиха, че Пхенян изгражда нови балистични ракети, въпреки затоплящите се отношения със САЩ и обещанията за отказ от ядрената си програма.

В същото време държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова международната общност да продължи с дипломатическия и икономически натиск върху Северна Корея,  докато Пхенян не се откаже от ядрените си оръжия.

"Процесът на постигане на ядрено разоръжаване на Северна Корея, както всички знаем, ще отнеме известно време, но аз трябва да кажа тук, че светът е обединен в постигането на тази цел. Оптимист съм, че ще го направим“.