Испания ще създаде централно оперативно звено по миграцията

Според Педро Санчес новото ведомство ще координира действията на властите

10:45 | 4 август 2018
Педро Санчес. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Педро Санчес. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Испания ще създаде централно оперативно командване, което да се занимава с миграцията, съобщи испанският премиер Педро Санчес, пише Дарик, позовавайки се на Асошиейтед прес.

По думите му новото ведомство ще координира действията на властите, свързани хилядите мигранти, които пристигат всеки месец в страната. Санчес каза, че неговото правителство преговаря с Мароко, откъдето трафиканти транспортират мигранти през Средиземно море. Преговори се водят и с властите на африканските държави, откъдето произхождат хората, търсещи по-добър живот в Европа.

Засилилият се през лятото приток на мигранти от Северна Африка поставя под напрежение държавните и местните власти в Испания, отбеляза АП. По данни на агенцията на ООН по миграцията през първите пет месеца на тази година в испански териториални води са били спасени 8150 мигранти. Но от края на май досега броят на спасените от лодките е близо 15 хиляди души, средно по 240 дневно. Така Испания измести Италия като главна цел на устремилите се по море към Европа.