Емоцията да бъдеш част от капиталовите пазари

Емил Аспарухов, мениджър, Бизнес среща, 02.08.2018

21:30 | 2 август 2018
Емил Аспарухов, мениджър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Емил Аспарухов, мениджър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът винаги има посока. През 2008г. бе негативна – надолу. Но тя също така може да се разгледа и като позитивна по отношение на покачването на лихвените проценти. Когато има напрежение и когато се качват лихвените проценти, както в края на 2008 г. с левовите лихви. Тогава можеше да се направят добри печалби от търговия с лихвени проценти. Това коментира Емил Аспарухов, мениджър, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Ние имахме шанса, като добре позиционирана банка в България със силни възможности, идващи от това, че сме част от голяма международна компания, да се представим успешно въпреки кризата. Дори бих казал, че 2009 г. резултатите ни от търговия бяха много добри. Когато има падания, ако успееш да прецениш и да се включиш в посоката на падането, няма нищо лошо, че има падане“.

Мениджърът, преминал през много препятствия на финансовите пазари, сподели, че за него едни от най-вълнуващите моменти, които се помнят от дилърите и техните ръководители, са свързани с нестандартни или исторически събития на самите пазари.

„Мога да дам пример с онази част развитието на пазара, когато на нашата Фондова борса започнаха да се правят IPO-тата на големи компании като „БТК“ и „ДЗИ“. Вълнуващи моменти съм имал и когато съм приключвал големи сделки“.

Аспарухов сподели, че най-трудните моменти за него са били, когато е трябвало да направи компромис със собствените си професионални виждания. Например за намаляване на загубите от някакви позиции и спазвайки правилата на банката, трябва да се закрият работни позиции.

„Най-важното е да чувстваш тази работа като призвание и да я обичаш. Това ти помага да оцелееш и в най-трудните моменти. Дори има едно мото на някогашната Първа дилърска асоциация, което казваше „Веднъж дилър, оставаш завинаги дилър“. Това е нещото, заради което съм успявал да оцелея през годините“.

От финансовите пазари той се премества към пазара на електроенергия, който предизвикал интерес у него, защото е доста по-недоразвит в сравнение с другите.

„Аз съм бил свидетел на развитието на другите пазари и си помислих, че може да има полза от моите опит и познания така, както съм виждал, че се е случило в другите сегменти на пазарните закони“.

Той сподели, че пазарът на електроенергия има своята специфика, която няма да му позволи да стане толкова ликвиден, колкото този на капиталовите пазари. Според него пазарът на електроенергия ще стане по-дисциплиниран и по-професионален. Хората там ще ценят все повече стандартните правила и ще се съобразяват със своите колеги от насрещната страна, с която работят.

„Това е сравнително по-нов пазар и много от нещата са взаимствани от финансовите пазари. Може би най-голямата разлика е, че това е много специфичен вид стока. Непредсказуемостта е много голяма, може би повече от тази на валутните пазари. Има елементи, които могат да се следят, но все пак е много непредвидим пазар“.

Повече вижте във видео материала.