Омбудсманът подготвя промени в банковото законодателство

Мая Манолова отчете, че една процедура на три инстанции ще е „пагубна“ за стабилността на финансовите институции

16:01 | 2 август 2018
Мая Манолова, омбудсман. Снимка: Олег ПоповInvesor Media Group
Мая Манолова, омбудсман. Снимка: Олег ПоповInvesor Media Group

Проект на Закон за фалита на физическите лица и законодателни изменения, свързани с правомощията на банките и колекторските фирми, подготвя омбудсманът Мая Манолова. Тя съобщи това на пресконференция, на която отчете свършеното от нея за три години след встъпването ѝ в длъжност, пише Investor.bg 

„Става дума за възможността, която имат банките, да те осъдят, без да доказват нищо в съдебния процес. На практика съдът приема за окончателни и за достатъчни, за да започне изпълнително производство срещу длъжника, твърденията на банките“, обясни тя.

Манолова отчете, че една процедура на три инстанции ще е „пагубна“ за стабилността на финансовите институции и сумите, с които гражданите ще бъдат натоварени в производството – съдебни такси, вещи лица, адвокатски хонорари.

„Така или иначе, един предварителен контрол върху претенциите на банката трябва да бъде извършван, много се надявам на съдействието на самите банки“. По думите й съдът трябва да може да прецени налице ли са неравноправни клаузи и са необходими „премислени решения“. 

За три години администрацията на омбудсмана се е заела с над 75 хил. случая, сред които жалби, сигнали, посещения в приемната в София и страната, отчете Манолова. През приемните са минали над 42 хил. души. Приключени са над 31 хил. жалби. Отправени са над 2600 препоръки към администрация и общини, като всяка втора е изпълнена изцяло или частично. Според Манолова броят на жалбите показва доверие в институцията.

Тя обяви и своя класация за топ 5 на нарушените права: права на потребителите; нарушени социални права; казуси за чиста околна среда и правото на собственост; нарушения в изпълнителното производство и правото на добро административно обслужване. 

Повече за промените прочетете на Invesotor.bg