Дацов: Проблемът не е в дълга, а че има дефицит

Светът е бизнес, 05.02.2016

22:07 | 5 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Любомир Дацов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Дацов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако има нещо, за което да сме отличници, това е, че все още сме фискално стабилни. Това каза Любомир Дацов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. 

ного доклади излязоха тази седмица, включително и доклада за фискалната устойчивост на Европейската комисия и това, може би, е единственият доклад, в който се отбелязва, че сме отличници все още, макар да се отбелязва, че имаме снижаващ и негативен тренд в публичните финанси", каза Дацов.

По думите му има няколко добри и лоши новини в резултатите за 2015 година. Експертът заяви, че е напълно съгласен с това, което ЕК публикува в оценката си за България, в т.нар. зимна прогноза, в която се казва, че тази година растежът в България е изключително добър, благодарение на експорта и благодарение на публичните инвестиции. "Може би сме отличници и шампиони по капиталови разходи, като дял от БВП. Мисля, че отидохме до близо 7%".

"В условията на растяща икономика, структурният ни дефицит е прекалено голям.Тоест, ние за в бъдеще имаме значителен проблем и трябва да оптимизираме разходите".

 

Тази година е доминирана от външни фактори, като Китай и други и като се има предвид, че ние сме силно отворена икономика, въздействието на външните фактори е около 0,7 % от БВП, каза Дацов и уточни, че "без всякакви други фактори тази година ще бъде по-слаба от 2015, горе-долу с тези 0,7% на годишна база, каквато е и оценката за външното въздействие". "Ако погледнете потенциалния икономически растеж, който се оценява и от самото правителство, той е в порядъка на 2,4-2,5% годишно".

"Ние имаме значителен проблем с публичните фактори и основно с инвестициите. Инвестициите, като изключим тези, идващи от еврофондовете и публичните инвестиции, са отчайващо ниски".

Не вярвам в ефективността на публичните инвестиции не, защото не могат да бъдат ефективни, а защото в България никой не управлява публичните инвестиции, каза експертът: "Няма единен център, който да прави инвестиционна политика. Когато нещата се правят малко хаотични или според правилата на някаква външна инвестираща институция, резултатите не са много добри".

"2015 бе доминирана от износа и публичните инвестиции. 2/3 от растежа в България се дължи на подобрения износ и в следствие на това и на подобрената заетост и една трета от растежа ще дойде от публичните инвестиции". 

Чуйте във видеото целия коментар на Любомир Дацов: