Конституционният съд реши - Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията

Делото бе образувано, след като бе поискано становището на съда за съответствие на конвенцията с българската Конституция

13:07 | 27 юли 2018
Автор: Катерина Хапсали
Снимка: Олег ПоповInvestor Media Group
Снимка: Олег ПоповInvestor Media Group

Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията на Република България, реши Конституционният съд. 

Решението е прието с 8 гласа. Съдиите Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров са подписали решението с особено мнение, пише Investor.bg, позовавайки се на съобщение от съда. 

Делото беше образувано, след като на 8 февруари ГЕРБ поиска становището на КС за съответствие на т. нар. Истанбулска конвенция с българската Конституция. Искането беше подписано от 75 народни представители.

Заради полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, ГЕРБ прецени, че само Конституционният съд може да даде най-обективната правна експертиза влиза ли той в противоречие с основния закон.

По-рано през годината Министерският съвет изтегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция, за да даде път на спокойно обществено обсъждане. Именно този развой постави Конституционния съд в деликатната ситуация да прецени дали това оттегляне може да е основание да не се образува дело, или не.

Цялата статия вижте на Investor.bg