Тръмп „влиза като на война“ на срещата с Юнкер

Проф. Анна Кръстева, политолог, Бизнес старт, 25.07.2018

09:55 | 25 юли 2018
Обновен: 09:55 | 25 юли 2018
Проф. Анна Кръстева, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Анна Кръстева, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Срещата между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и  Доналд Тръмп е една неравностойна битка. Нагласите на двамата са изключително различни. Тръмп „влиза като на война“. За него това е част от търговската война, която той води с убеждението си, че търговските войни са лесни, лесно се започват и лесно се печелят. Председателят на ЕК обаче отива с абсолютно обратната нагласа, която е да се търси примирие. Да се търси споразумение, което не е никак вероятно да се намери. Това каза проф. Анна Кръстева, политолог, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Като казваме "арсеналът на война" имаме предвид, че той наистина се мобилизира на законово равнище. Например заплахата за 25% обмитяване на колите. Това е регламент на САЩ от времето на Студената война, че такова абсолютно екстремно обмитяване става в случаите, когато е застрашена националната сигурност“.

Професор Кръстева каза още, че Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер не се харесват взаимно, те са на два различни полюса. Според нея те са носители на два различни подхода, защото са представители на два различни свята, два вида глобален ред. Професорът каза, че Тръмп и неговото виждане „Америка на първо място“, е нов глобален ред, където националният интерес е на първо място.

„Юнкер отива с една по-компромисна позиция. Той представя света такъв, какъвто очаквахме, че ще е след Студената война. Където мултилатерализмът, преговорите, разбирателството и постигането на консенсус са формата на съществуване. Тръмп е по-скоро автор на един нов глобален ред, който е изключително екстремен, конфронтационен, който работи с термините на войната с лекота“.

Като друга фундаментална разлика тя посочи, че за Юнкер на първо място е политиката и на второ икономиката. Според нея американският президент е обърнал света и гради нов глобален ред с три основни стълба – търговията, мега лидерството и постдемокрацията, която отслабва институциите.

„Една от основните теми ще бъде глобата за Google. Когато ЕС прилага собственото си законодателство, това не е отговор на мерките, а просто те не спазват европейското антимонополно законодателство. Той ще защити и категорично ще постави, като едно от условията за каквото и да е споразумение, глобата за Google. Подкрепата, която получава и радва неговите избиратели, е подкрепата на финансовите пазари. Те все още не го санкционират, не се тревожат – това е едната страна. По отношение на Google парадоксът беше, че акциите поскъпнаха и на финансовите пазари те буквално за няколко дни ще спечелят това, което трябва да платят на ЕС. Юнкер влиза в една наистина изключително неравна битка“.

Повече вижте във видео материала.