Пожарите в Гърция ще засегнат туристическите потоци само в определен регион

Иван Петрински, журналист, Бизнес старт, 25.07.2018

08:33 | 25 юли 2018
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

По официални данни загиналите вследствие на огромните пожари в Атина са 74 души, но техният брой може да надхвърли 100. Причината за това е, че няколко десетки души все още се водят безследно изчезнали. Има поне 11 души, които са в критично състояние и са настанени в интензивни отделения на болниците, а ранените са вече над 200. Това каза Иван Петрински, журналист, в телефонен разговор за предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Една пета от БВП на Гърция се генерира от туризъм. Като отчетем този факт, това бедствие със сигурност ще отдръпне доста хора, които са решили да почиват в този район. Като цяло самата Гърция няма да пострада толкова, защото в момента туристическият наплив към нея е толкова голям, че вече се правят резервации за другата година. Но със сигурност ще окаже влияние в този район, в който са пожарите“.

Петрински каза още, че причините за този огнен ад може да бъдат всякакви, може да бъде и умишлен палеж. Не умишлен с идеята да предизвика пожар, а по-скоро нечие невнимание, което е довело да разрастването на този пожар. По думите му това може да бъде и всякакъв инцидент. Журналистът поясни, че все още няма ясна информация и отговор на този въпрос, а финансовото измерение на щетите ще тепърва ще бъде оценявано. 

„Властите ще работят тепърва по разясняване на ситуацията. Не се изключва нито една версия. Дори премиерът Алексис Ципрас каза, че не е изключена версията за умишлен палеж. Това е традиция в района на Атина, където самите строителни терени са скъпи и често има такива палежи, за да се разчистят терени за строеж. Това е тенденция, наблюдавана през годините“.

Той каза още, че има повдигнато обвинение от страна на прокуратурата към властите за това, че не са реагирали достатъчно адекватно на ситуацията и че не е имало достатъчно добра превенция за предотвратяване на бедствието.

Повече вижте във видео материала.