Ефективната програма за стимули в Китай тласка инвеститорите към покупки на акции

Пазарен коментар на Ришад Саламат, Bloomberg Хонконг, Бизнес старт, 25.07.2018

07:43 | 25 юли 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ефективната програма за стимули в Китай наистина кара инвеститорите да купуват китайските акции. Този оптимизъм обаче изгуби част от импулса си през деня. При търгуваните в Шанхай акции това се усеща най-явно след най-голямото тридневно повишение от над две години. Shanghai Composite пося разнопосочна картина в останалата част на региона. Това коментира пазарният анализатор Ришад Саламат, Bloomberg Хонког, в предаването "Бизнес старт".  

"Вероятно китайската валута е причината за подобни колебания. Китайската централна банка определи фиксинг на юана от под 6,8 за долар за първи път от година насам. Изглежда Централната банка няма нищо против евтината валути и анализаторите очакват новото психологическо ниво да бъде 7 юана за долар". 

Саламат каза още, че отчетите на китайските компании са привлекли голямо внимание. Книжата на Sinopec са поскъпнали с 2%, след като печалбата на компанията е скочила през първата половина на годината с 50% поради поскъпването на петрола.

"Fosun International заяви, че обмисля придобивания на белгийския застраховател Ageas. Това е още един сигнал, че китайските компании са възобновили интереса си към международно разширение след забавянето през тази година".

Повече вижте във видео материала.