Сделката за ЧЕЗ зависи от евентуалното обжалване на решението на КЗК

Веселин Вачков, директор на изданието Лидове новини, В развитие, 23.07.2018

19:29 | 23 юли 2018
Веселин Вачков, директор на изданието Лидове новини. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Веселин Вачков, директор на изданието Лидове новини. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) бе прието с елемент на изненада в Прага. Чешките политически кръгове избягват да се изразяват по отношение на тази сделка, защото макар чешката държава да има 67% от „ЧЕЗ“, тя не е единен акционер. „ЧЕЗ“ е на борсата и изказвания на политици биха предизвикали промени в една или друга посока на курса. Официалното становище на „ЧЕЗ“ е, че трябва да проучат решението на КЗК, за да видят, какво следва от там нататък. Неофициално в чешката преса се е появило изявление, че има усещане от страна на мениджмънта, че решението на регулатора има политически подтекст. Това каза Веселин Вачков, директор на изданието Лидове новини, във видео разговор за предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Ще стане ясно на къде отиват нещата в следващите дни, защото има двуседмичен срок за това „Инерком“ да обжалва решението и това ще покаже, какво ще се случи. Един от вариантите е да не обжалват, което е край на сделката и „ЧЕЗ“ ще трябва да търси други ходове. Това за него, крайният резулта и цената е много неблагоприятно развитие. Ако реши да обжалва обаче, трябва да видим, какъв ще е резултатът от обжалването“.

Той поясни още, че ако регулаторът бе изразил съгласие за сделката, трябваше „Инерком“ до края на септември да преведе пълната цена на сделката. В Чехия е имало опасения, че може би „Инерком“ може и да има проблеми с генерирането на една съществена сума, която трябва да плати. Според Вачков решението на КЗК означава, че основната част от цената няма да бъде платена и няма да има санкции за „Инерком“, но какво ще стане с вече платените 5 млн. евро - не се знае все още.

„Още през март месец имахме интервю с Томаш Плескач, един от членовете на борда на директорите и отговаря именно за продажбата на „ЧЕЗ“ за България и той тогава спомена, че ако се провали сделката с „Инерком“ те ще се обърнат към втория участник. Никой не иска да коментира сега, докато не се изясни въпросът с регулацията“.

Повече вижте във видео материала.