Компания експериментира с четиридневна работна седмица, успехите не закъсняват

Perpetual Guardian заяви, че служителите ѝ са по-производителни и по-малко стресирани

14:00 | 22 юли 2018
Обновен: 15:00 | 22 юли 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Компания в Нова Зеландия, която тества четиридневна работна седмица, заяви, че експериментът е бил толкова успешен, че иска да го направи постоянен, предава CNN.

Perpetual Guardian обяви резултатите от двумесечния си пробен период тази седмица. Компанията заяви, че служителите ѝ показват по-голяма производителност, по-добро равновесие между работата и личния живот и по-ниски нива на стрес вследствие на по-късата работна седмица.

На служителите, които са над 240, им e платено за петдневна работна седмица по време на експеримента, който трае от началото на март до края на април. Проучването е проведено от външни изследователи.

"Това беше просто една теория, нещо, което исках да опитам, за да създам по-добра среда за моя екип", каза изпълнителният директор на Perpetual Guardian Андрю Барнс пред CNN. "Щастлив съм, че екипът ми откликна на тази идея и че надмина най-смелите ми мечти."

В проучване, проведено в края на миналата година, само 54% от анкетираните са заявили, че се чувстват способни да балансират професионалния и личния си живот. След експеримента делът им е достигнал 78%.

Нивата на стрес на персонала също са намалели с около 7%, а показателите за измерване на ангажираността на екипа са нараснали средно с около 20%.