Историята на втория най-силен човек в Китай

Животът на Уан Цишан - отговорникът за антикорупционната кампания в Китай

15:47 | 5 октомври 2015
Уан Цишан, секретар на Централната комисия на ККП по проверка на дисциплината
Уан Цишан, секретар на Централната комисия на ККП по проверка на дисциплината

Уан Цишан е един от най-високопоставените лидери на Китай, стълб в борбата с корупцията и финансовият магьосник на Комунистическата партия. Уменията му да се справя с тежки ситуации са го направили  втория най-силен човек в най-населената държава в света. Това е кратката история на Уан Цишан, представена от Bloomberg:

1948 г. –  Наближава краят на Гражданската война в Китай между националистите и комунистите. Уан се ражда в провинция Шанси.

1950 г. – Войната приключва. Семейството на Уан се мести в Пекин. Баща му работи като инженер към правителството, семейството му се чувства добре. Започва Културната революция. Баща му е арестуван и принуден да чисти тоалетни.

1969 г. – Уан завършва гимназия. Изпратен е в селскостопанска комуна в Янан като част от масовата инициатива на лидера на Комунистическата партия Мао, чиято цел е да научи млади хора от града на физически труд на село. Там се среща със Си Дзинпин – бъдещия президент на Китай. Двамата делят одеяло и пещера.

1973 г. – Уан влиза в Северозападния университет в Сиан чрез друга програма на Мао. Там учи история.

1982 г. – Уан започва работа като научен изследовател на политики за селските райони за Комунистическата партия. Продължава пътя си към  политиката.  

1988 г. – Уан се пренасочва към публичните финанси и банкирането в Тръстовата инвестиционна организация за развиване на селските райони в Китай.

1994 г. – Уан започва работа в Китайската строителна банка. Той  основава и се превръща в изпълнителен президент на първата инвестиционна банка в страната. Продължава да се издига в правителството.

1997 г. – Азиатската финансова криза. Уан е назначен за вицегуверньор на провинция Гуандун, за да се справи с необслужваните кредити на държавните предприятия в провинцията. Помага за избягването на финансова катастрофа.

2003 г. – ТОРС. Кметът на Пекин не може да се справи с разрастващата се епидемия. Той е отстранен от Комунистическата партия, Уан е избран за временен кмет на Пекин, за да не се стигне до катастрофа. С марковия си директен подход успява да постави епидемията под контрол и да разсее страховете на хората.

2004 г. – Уан е избран за постоянен кмет на Пекин и започва да изражда инфраструктурата за Летните олимпийски игри през 2008 г. Китай приветства успеха му.

2008 г. – Президентът Ху Джинтао прави Уан вицепремиер. Уан се уморява от ръкостискания.

2009 г. – Уан е назначен за представител на Китай в стратегическия икономически диалог със САЩ. Пътува до Белия дом и получава баскетболна топка, подписана от президента Обама. Получава признание от финансовия министър Ханк Поулсен, който го определя като решителен, любознателен и с прекрасно чувство за хумор.

2013 г. – Президентът Си Дзинпин подема антикорупционна инициатива, което е повратна точка, тъй като тя е първата по рода си в комунистическата държава. Уан е назначен за дисциплинарен директор.

2015 г. – Уан продължава да движи най-мащабната антикорупционна кампания в Китай. Над 100 високопоставени официални лица са наказани, а срещу още 100 хиляди се води разследване. Комунистическата партия се надява, че Уан, който винаги е готов да се хвърли в дълбокото за страната си, ще я спаси отново.