ЕС готви контрамерки на митата за внос на коли в САЩ

Списъкът на ЕС с обложени стоки може да е готов до края на август

16:00 | 19 юли 2018
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейският съюз подготвя списък с контрамерки срещу готвеното въвеждане в САЩ на мита върху вноса на европейски автомобили. Това заяви еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

По-рано днес европейски източници потвърдиха новината, посочвайки, че Брюксел ще разгледа възможността за въвеждане на мита върху вноса на въглища, фармацевтични и химически продукти от САЩ, съобщи германското издание Wirtschaftswoche.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, придружаван от Малмстрьом, ще посети Вашингтон следващата седмица, като основна цел на посещението му ще са обтегнатите търговски отношения между Брюксел и Вашингтон. Той ще се срещне с Доналд Тръмп на 25 юли.

„В зависимост от напредъка по време на посещението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер държавите членки ще решат каква да бъде последващата им стратегия в края на идната седмица“, посочва европейски дипломат пред Wirtschaftswoche.

Изданието уточнява, че списъкът с обложени стоки може да стане готов до края на август, като очакванията са този път той да съдържа по-малко стратегически стоки отколкото този, който бе изготвен след налагането на митата срещу вноса на стомана и алуминий по-рано през годината.

Каква ще бъде сумата, с която ЕС се готви да отговори на САЩ, вижте на Investor.bg.