Психологията на пазарите

Николай Стойков, управляващ директор в Аларик Секюритис, Бизнес среща, 17.07.2018

21:30 | 17 юли 2018
Николай Стойков, управляващ директор в Аларик Секюритис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Стойков, управляващ директор в Аларик Секюритис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако някога сте се срещали с хора, които се занимават със спекулации на пазарите, с инвестиране на пазарите, ще знаете, че успешните хора в тази професия са доста интересни и не подлежат на квалификация. Най-интересното е, че всички те са уникални. Хората са родени с различни таланти и всеки един талант може да им помогне да оцелеят на пазарите. Това каза Николай Стойков, управляващ директор в Аларик Секюритис, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Разликата е в това, какви хора стават. Какво е тяхното съзнание и как възприемат света. Това е много по-важно от уменията, които може да придобият. До известна степен уменията си може да научим, но същността на тяхната психика се променя много трудно“.

Стойков сподели, че знанието е оръжие, но то може да бъде използвано и срещу нас. Само заради това, че научаваме някой на дадено умение, по никакъв начин не означава, че това ще го направи по-щастлив или че той даде повече на света. До известна степен е въпрос на умение, но и на осъзнаване, градивно изграждане на личността, което неизменно води до придобиване на качества, но двете не са едно и също. Съсредоточавайки се над уменията, ние игнорираме това, което прави някого успешен, поясни още директорът.

Той коментира още, че едни от най-добрите трейдъри са тези, които забравят себе си. "Защото е много трудно да имате някаква позиция и в един момент, по случайност, губите няколко милиона, които са ваши пари". Според него много хора биха били силно притеснени в такава ситуация, но хората, които успяват в този момент, успяват да се дистанцират и да не изпитат тази емоционална болка. Причината е, че нервната им система е построена по друг начин.

„Хора не могат да избягат от това, което са. Само защото плащат някаква цена, страдание в капиталовите пазари, когато не се справят, не означава, че ако бяха избрали друга сфера на приложение нямаше да има страдание. Можеше да бъде различно, ситуацията да се случи по друг начин, но ако приемем, че всички събития в нашия живот са въпрос на това, което ние чувстваме, че заслужаваме, според мен ще бъдем доста близо до истината“.

Повече по темата вижте във видео материала.