50% от разплащанията по време на Световното – безконтактни

Най-скъпата покупка средно на човек е отчетена на територията на стадион - 57 евро

14:56 | 16 юли 2018
Снимка: Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Половината от разплащанията, направени по време на Световното първенство по футбол в Русия, са били безконтактни, показват данните на Visa. Компанията е официален партньор на FIFA за платежните услуги.

Средният разход на трансакция на картодържател на Visa е 1 408 рубли (около 19 евро) на стадиона по време на мач, като феновете от Русия са изразходвали най-много средства, следвани от посетителите от САЩ и Мексико. Най-скъпата покупка средно на човек е отчетена на територията на стадион (4 200 рубли, 57 евро), следвана от трансакциите за сувенири от фенските зони (3 300 рубли, приблизително 45 евро) и за храна и напитки по време на мач (800 рубли, 11 евро).

„Данните илюстрират ръста на безконтактните плащания в Русия“, каза Лин Бигар, главен маркетинг и комуникационен директор на Visa Inc.

От 62-та мача до полуфиналите включително най-голям обем на плащанията е регистриран на срещата между Русия и Саудитска Арабия на стадион "Лужники", като феновете са изхарчили над 55 млн. рубли (0,76 млн. евро). От разходите на откриващия мач 69% се падат на руски граждани, а 31% - на чужденци.

Кои са десетте държави, чиито почитатели на футбола са изразходвали най-много средства? Прочетете тук. 

Повече икономически новини от света може да прочетете в Investor.bg.