Ще предпочете ли Тръмп Русия пред НАТО?

Европейските лидери се опасяват, че Тръмп ще се откаже от тях в името на по-добри отношения с Кремъл

11:35 | 10 юли 2018
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Преди срещата на НАТО, насрочена за 11 и 12 юли, лидерите на страните от Алианса се притесняват ще успее ли организацията да запази целостта си след действията на Доналд Тръмп, пише в коментар The Washington Post.

Притесненията са породени от плановете на американския президент за тази седмица - първо той ще присъства на срещата на НАТО, където се очаква да продължи да критикува европейските държави за по-ниските разходи за отбрана, които отделят. След това той ще проведе среща с руския президент Владимир Путин в Хелзинки.

Европейските лидери обаче се опасяват, че Тръмп ще се откаже от тях в името на по-добри отношения с Кремъл.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е предупредил преди месец, че съдейки по езика на Тръмп, лидерите на ЕС не могат да разчитат, че НАТО ще издържи. В НАТО вече се появяват коментари, че Путин и Тръмп могат да създадат такъв съюз, който да върне света до времената на Първата световна война.

"Нашият най-голям съюзник не само има несъгласия с нас, но и всъщност изглежда има желание да напусне", казва Томас Валасек, бившият посланик на Словакия в НАТО, а днес ръководител на мозъчния тръст "Карнеги" в Брюксел.

Усещането идва от действията на Доналд Тръмп през последните седмици.

Вижте какви още са очакванията от срещата на НАТО на Investor.bg.