Почти всички заводи на Nissan в Япония са фалшифицирали тестове за емисии и разход

Все още не е ясно, кои при кои модели е прилагана тази практика

17:42 | 9 юли 2018
Снимка: Johnny Milano/Bloomberg
Снимка: Johnny Milano/Bloomberg

Nissan е фалшифицирал резултатите от тестове за вредни емисии в някои свои заводи в Япония, призна ръководството на гиганта в официално изявление, пише Automedia.bg  

В него се казва, че компанията потвърждава "извършването на тестове за вредни емисии и разход на гориво, които се отклоняват от предписваната за такива тестове среда". Това е довело до "създаването на доклади, базирани на изкривено измерване и изкривени стойности". 

От Nissan признават, че това се е случвало във всичките им заводи в Япония, освен във фабриката за двигатели на остров Кюшу. Компанията уверява, че е започнала "пълно и детайлно разследване". За целта са наети уважаваните правни фирми Nishimura и Asahi. 

Все още обаче от Nissan не разкриват кои модели са били засегнати от фалшификациите, и до каква степен декларираните емисии и разход са се отклонявали от реалните. 

Злоупотребите бяха разкрити, след като миналата година японският регулатор констатира несъответствия при някои модели и принуди Nissan да изтегли 1.2 милиона автомобила от пазара. 

По-рано сходен скандал гръмна в Mitsubishi, което принуди ръководството на по-малката компания да подаде оставка и до такава степен срина акциите й, че тя бе погълната именно от Nissan. 

Повече за автомобилите четете на Automedia.bg