Македония очаква покана за НАТО на 12 юли

Заев не изключва импийчмънт на президента

15:45 | 7 юли 2018
Автор: Иван Николов
Премиерът на Македония Зоран Заев по време на интервю за Bloomberg TV Bulgaria на срещата 16+1 в ДНК. София, 7 юли 2018. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria
Премиерът на Македония Зоран Заев по време на интервю за Bloomberg TV Bulgaria на срещата 16+1 в ДНК. София, 7 юли 2018. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

Скопие очаква да бъде официално поканен в НАТО на 12 юли 2018, по време на срещата на върха на алианса, каза премиерът Зоран Заев в интервю за Николай Кръстев от Bloomberg TV Bulgaria.

Заев каза още, че не изключва импийчмънт на президента Георге Иванов заради отказа му да подкрепи договора за името с Гърция.

За 1 година от подписването на договора за приятелство между България и Македония, отношенията между двете страни претърпяха много силно развитие, каза още Заев и покани българския бизнес да работи и инвестира в неговата страна

Заев бе в София за срещата 16+1 Китай-Централна и Източна Европа, на която бе обявено разширяване на сътрудничеството между Пекин и страните от региона.

Премиерът на Китай Ли Къцян в ляво и премиерът на България Бойко Борисов, в дясно по време на срещата 16+1 в НДК. София, 7 юли 2018. Снимка: Г. Грозева/BloombergTVBulgaria.

Китай създава център за проучване на законите и правилата в ЕС, който ще финансира и който ще бъде базиран в София, съобщи премиерът Ли Къцян на пресконференцията след срещата в НДК.

Китай се интересува и от инфраструктурни проекти – транспортни и енергийни със страните от Балтика до Балканите.

Ана Бърнабич, премиер на Сърбия, в ляво и Александър Антич, министър на енергетиката на Сърбия, в дясно, след срещата 16+1 в НДК. София, 7 юли 2018. Снимка: С. Грозева/BloombergTVBulgaria.

Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, която бе с министъра си на енергетиката Александър Антич в София, даде висока оценка на китайските инвестиционни планове за сръбската икономика по линия 16+1. Сред общите проекти е компания за обработка на метали в Смедерево, която наскоро бе придобита от водещ китайски холдинг.

Очаквайте интервютата с Ана Бърнабич, Зоран Заев и с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич в понеделник 9 юли по Bloomberg TV Bulgaria в предаването Светът е бизнес с Николай Кръстев.

По текста работиха Силвия Грозева и Николай Кръстев.

Вижте снимки от срещата в НДК.