Скорошният 12% скок на биткойна е по-скоро ръст на облекчение

Коментар на Дейвид Гарити, главен изпълнителен директор на GVA Research

18:39 | 3 юли 2018
Обновен: 18:58 | 3 юли 2018
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Дейвид Гарити, главен изпълнителен директор на GVA Research, коментира последният 12% скок в цената на биткойна и прогнозите си относно криптовалутата.

Виждам този скок по-скоро като ръст на облекчение, каза той.

Със сигурност към края на второто тримесечие видяхме натиск отгоре върху нивата не само за биткойна, но и в широк план при криптовалутите. Очевидно сега, пристъпвайки към 3-тото тримесечие вероятно надеждата умира последна.

Ако биткойнът потъне до цена от 4290 долара, това ще е спад със 70%, подобно на срива на Nasdaq през 2000. 

Според Гарити не е задължително биткойна да е огледален образ на срива на Nasdaq, "но съществуват определени въпроси, които трябва да се разрешат от гледна точка на употребата на биткойна и другите криптовалути".

Преди всичко не сме видели голямо възприемане на биткойна от гледна точка на разплащанията.

Извън това съществуват значителни регулаторни опасения, идващи от органи подобни на Комисията по ценните книжа и борсите. Понастоящем се водят близо 130 разследвания от ФБР, касаещи дейности на пазара за първични предлагания на криптовалути (ICO), коментира още той. 

Поглеждайки към някои от фундаментите в средносрочен план смятаме, че движението ще продължи да е ограничено, но с по-голямото възприемане на биткойна и още повече с все повече институции и организации, интересуващи се от прилагането на блокчейн технологията, смятаме, че в средносрочен и дългосрочен план секторът продължава да има силни перспективи пред себе си, посочи Гарети.