Себастиан Курц иска засилен диалог със северноафриканските страни

Една от задачите, които си поставя Австрия, е изграждането на приемни центрове там.

08:59 | 1 юли 2018
Себастиан Курц, канцлер на Австрия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Себастиан Курц, канцлер на Австрия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Напрежение в отношенията с Русия, непредвидима ситуация в САЩ, първо доброволно напускане на страна-членка и нелегалната миграция - тези предизвикателства пред ЕС очерта австрийският канцлер Себастиан Курц. От днес страната му е ротационен председател на Съвета на ЕС, пише БНР.  

"Нужен ни е диалог със северноафриканските страни”, подчерта Курц в специално интервю за БНР. Изграждането на приемни центрове там с финансовата помощ от Брюксел е една от задачите, които си поставя Австрия. За сега Либия, Мароко и Тунис не са съгласни с тези намерения:

"Затова моя задача е да направя всичко възможно диалогът между Северна Африка и Европейския съюз да бъде засилен. От една страна е важно да спрем нелегалната миграция към Европа. Това е наша цел като председател до края на годината, но от друга страна не по-малко важно е да гарантираме, че хуманитарната помощ, която Европа осигурява, достига там, където трябва, а не да спим спокойни с чиста съвест, че правим нещо.

Сигурността в Европа, която включва ограничаване на нелегалната миграция и укрепване охраната на външните граници, преговорите за БРЕКЗИТ и одобряване на следващата многогодишна финансова рамка на ЕС, са сред другите важни задачи за новия ротационен председател на Съюза - Австрия.