Lone Star купува 80% от имотния бизнес на CaixaBank

Очаква се сделката да бъде финализирана в края на 2018 или в началото на 2019 г.

15:29 | 29 юни 2018
Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg
Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Испанската CaixaBank се е договорила да продаде 80% от имотния си бизнес, както и компанията си за имотни услуги Servihabitat, на фонда за частни капиталови инвестиции Lone Star, съобщава Investor.bg, позовавайки се на Financial Times.

Нетната стойност на имотните активи на CaixaBank е 6,7 млрд. евро към края на октомври 2017 г., съобщи банката. Брутната им стойност достига 12,8 млрд. евро. Към днешна дата тези активи и Servihabitat се оценяват на около 7 млрд. евро.

Планираната продажба се случва в момент, когато испанските банки ограничават имотните си активи и ипотеки, пострадали от спукването на балона на недвижимите имоти в страната през 2008 г. Цените на жилищата в Испания намаляха с 40% след срива, което доведе до повсеместно спиране на плащанията по ипотеките и над 500 хил. непродадени нови домове.

CaixaBank ще прехвърли недвижимите имоти в нова компания, 80% от която след това ще бъде продадена на Lone Star. Испанската банка ще запази дял от 20%.

„Операцията цели да обезпечи стратегическите ни цели чрез ограничаване на слабо представящите се активи няколко години по-рано от предвиденото, което ще гарантира, че CaixaBank има един от най-стабилните счетоводни баланси в испанската банкова индустрия“, каза главният изпълнителен директор на банката Гонсало Гортасар в комюнике.

Кога ще бъде извършена продажбата ще зависи от планираното от CaixaBank повторно закупуване на дял от 51% в Servihabitat, който тя продаде на компанията за частни капиталови инвестиции TPG през 2013 г. Сделката очаква одобрението на испанските пазарни регулатори.

CaixaBank съобщи, че очаква сделката с Lone Star да бъде финализирана в края на 2018 или началото на 2019 г. Окончателната цена ще бъде определена в момента на продажбата.

Банката съобщи, че се очаква операцията да намали разходите ѝ с 550 млн. евро преди облагането с данъци в идните три години.