Лидерите на ЕС се разбраха за миграцията

Еврото поскъпна след края на срещата в Брюксел

08:07 | 29 юни 2018
Автор: Иван Николов
Канцлерът на Германия Ангела Меркел, в дясно и президентът на Франция Еманюел Макрон в ляво, дърщажи се за ръце преди началото на срещата на върха на ЕС. Брюксел. 28 юни 2018. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg
Канцлерът на Германия Ангела Меркел, в дясно и президентът на Франция Еманюел Макрон в ляво, дърщажи се за ръце преди началото на срещата на върха на ЕС. Брюксел. 28 юни 2018. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Лидерите на ЕС успяха да постигнат обща позиция в петък сутринта по миграцията, съобщи АФП.

Сред мерките, съдържащи се в споразумението е създаването на приемни центрове извън европейска територия, които ще бъдат отваряни на доброволна база.

Движенията на мигрантите в ЕС ще бъдат ограничени и границите между страните – подсилени.

Финансирането към Турция и страните от Северна Африка ще се увеличи, за да попречи на прилива на мигранти към Европа.

Еврото поскъпна след края на срещата.

Търговия

Лидерите на ЕС обещаха да отговорят на протекционизма на Доналд Тръмп и подкрепиха ответни мерки на митата, които САЩ въведе за стоманата и алуминия.

Миналата седмица ЕС наложи мита за внос на стоки от САЩ за 2,8 млрд долара.

Данни за търговията САЩ-ЕС.

Мигранти

По време на преговорите в Брюксел, завършили след 04:30ч. в петък сутринта, страните-членки се договориха за повече охрана на границите, създаването на центрове за мигранти извън ЕС и ускоряване на процеса на установяване дали кандидатите имат право на убежище.

По-бързо ще бъдат експулсирани тези лица, които нямат право да получат убежище.

Лидерите на ЕС се споразумяха и да ревизират правилата за разпределение на мигрантите, когато входната страна не може да приеме повече – ключово искане на Италия.

Италия

На първата си среща на върха на ЕС премиерът на Италия Джузепе Конте договори пакет мерки за спиране на потока мигранти.

„Италия вече няма да е сама“, каза Конте пред репортери след края на срещата.

Конте разговаря с френския президент Еманюел Макрон за кратко преди началото на срещата и след това двамата проведоха няколко други срещи на четири очи, съобщи Bloomberg.

„С Джузепе Конте работим заедно, за да намерим европейско споразумение за разпределението на мигрантите“, написа Макрон в Twitter.

 

 

Детайли

Все още остава неясно дали споразумението ще бъде достатъчно за германския канцлер Ангела Меркел да потуши у дома бунта в коалицията си, предизвикан от баварската партия.

Остават различията между лидерите с по-либерално отношение към мигрантите като Меркел или премиера на Испания Педро Санчес, и лидери с по-твърдо отношение като унгареца Виктор Орбан, който каза пред пресата:

„Инвазията трябва да спре“.

Италианският премиер Конте заплаши да блокира цялата програма на срещата, ако не получи подкрепа. Накрая той успя да постигне това, което неговите предшественици не са успявали да постигнат с години от началото на миграционната криза през 2015.

Испания спечели с признаването на подновеното предизвикателство от Западното Средиземноморие.

Меркел дойде на срещата под натиска на вътрешния си министър Хорст Зеехофер, който поиска споразумение за контрол на потока мигранти в ЕС и облекчаване на процедурата по връщане на мигрантите във входните страни като Италия.

Целият текст на споразумението.

Евро

Еврото поскъпна с 0,7% спрямо долара след края на срещата и час по-късно бе с 0,6% ръст.

„Това са плодовете на общите усилия, това е европейското сътрудничество, вместо опцията да няма споразумение или да се вземат решения на национално ниво, което не биха били ефективни, нито устойчиви“, каза Макрон.

Отбрана

Лидерите на ЕС се договориха да засилят сътрудничеството в отбраната. Мерките включват повече разходи за общи военни изследвания, подготвяне на части за по-бързо дислоциране и по-добра координация с НАТО. Съществуващата европейска програма за военно сътрудничество, започнала през 2017 има 17 проекта в области като радио комуникации, логистични хъбове, общо обучение и разработка на превозни средства за пехотата. Нов пакет мерки ще бъдат обявени през ноември.

Франция участва в създаване на паралелен проект за европейски сили за отбрана заедно с Германия, Белгия, Дания, Холандия, Естония, Португалия, Испания и Великобритания. Тези части, в които ще влезе и Италия, за изрично създадени извън ЕС, за да позволят включването на Великобритания.

Лондон, който напуска ЕС е извън съществуващите отбранителни проекти, докато Малта и Дания избраха да не участват.

Русия

Лидерите на ЕС удължиха санкциите срещу Русия с още 6 месеца. Решението е било взето след кратка дискусия по темата Русия, Украйна и Минските споразумения, съобщи РИА Новости.

Срещу санкциите на Русия тази седмица се обяви премиерът на Итлия. Джузепе Конте каза, че продължаването им не бива да е автоматично и че те са средство, не цел.