Медийните гиганти плащат на CEO-тата си повече за по-малко свършена работа

Заплатите им са повече от двойно на останалите компании от индекса S&P 500

13:04 | 24 юни 2018
Обновен: 13:04 | 24 юни 2018
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Доходоносно е да бъдеш медиен гигант. Изпълнителните директори в медийната и телекомуникационната индустрии са изкарвали двойно повече от колегите си от другите компании от индекса S&P 500, като дори да не са се представяли добре.

Средното заплащане за изпълнителните директори в индустрията е 28,7 млн. щатски долара през 2017 г., повече от двойно на общата осреднена сума от 12,1 млн. долара за директорите на всички компании от индекса S&P 500. Това показа анализ на Wall Street Journal, базиран върху информация, предоставена от MyLogIQ LLC.

Медийните и телекомуникационни компании отчетоха осреднена обща възвръщаемост от минус 3,8%, сравнено с позитивната възвръщаемост от около 19% на всички компании от индекса.

Общата възвръщаемост за акционерите включва поскъпването на акциите и дивидентите.

От 11 компании, работещи в сферата на медиите и телекомуникациите, които са имали един и същ изпълнителен директор за цялата 2017 г., само 4 от тях имат положителни резултати за акционерите. Това са Walt Disney Co., Comcast Corp., Verizon Communications Inc. и Charter Communications Inc.

68-годишният Лесли Мунвес, който оглавява CBS Corp. от 1998 г., е най-високоплатеният изпълнителен директор в сектора. Той е спечелил 69,3 млн. долара през 2017 г. Това е с 20 млн. долара повече от следващия в класацията – Джефри Бюкс от Time Warner, който е получил около 48 млн. долара. CBS отчете отрицателна възвръщаемост за акционерите от 6,2% миналата година.

Дейвид Заслав от Discovery Inc. е на третата позиция с около 42 млн. долара, следван от директора на Disney Робърт Айгър с 36 млн. долара. Петото място заема изпълнителният директор на Comcast Брайън Робъртс с 32,5 млн. долара.