От днес жените в Саудитска Арабия могат да шофират

Забраната в кралството беше в сила от 1957 г.

11:35 | 24 юни 2018
Снимка: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg
Снимка: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg

От неделя жените в Саудитска Арабия могат да шофират за първи път – историческа промяна, която се очаква да даде повече възможности за работа за половината от населението на страната, съобщава CNBC, цитирана от Investor.bg.

Ключовата реформа дава на жените независимост и свобода на придвижване, казва Енаам Гази Ал-Асуад, която се очаква да стане първата жена шофьор на базираната в Дубай стартъп компания Careem, конкурент на Uber в кралството.

Така повече жени ще бъдат вдъхновени да преследват мечтаната си кариера, допълва Ал-Асуад пред CNBC.

„Въпросът не е само в равенството, а в обединението на страната. Важна е общността...Жените и мъжете в Саудитска Арабия сега са по-равни, не е както преди“, споделя тя.

Ал-Асуад смята, че социалната тъкан на страната ѝ ще се развие до десет години, тъй като сегашното поколение младежи расте с нови свободи. „Всичко ще се промени“, допълва тя.

Някои жени, нетърпеливи да се възползват от възможността, седнаха зад волана още в първите минути след полунощ срещу неделя

Една от тях - 30-годишната Уала Абу Негъм - каза за ДПА: "Най-сетне мога да посетя своите роднини, без да моля съпруга си да ме закара". Абу Негъм потегли по улица в столицата Рияд с автомобила на мъжа си, тъй като още не си е купила свой.

Жените в Саудитска Арабия имаха забрана за шофиране от 1957 г., въпреки че страната, която е родното място на исляма, постигна напредък по други проблеми на жените.

Кралският указ, издаден от крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд миналата година, е част от усилията на кралското семейство да модернизира богатата на петрол страна. Сред другите инициативи са мерки за борба с корупцията и по-голяма откритост на финансовите пазари.