Градус направи успешно IPO

Акции за близо 80 млн. лева бяха записани днес на Българска фондова борса

18:15 | 18 юни 2018
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

43 961 878 акции на цена 1,80 лв. за близо 80 млн. лева бяха записани днес на Българска фондова борса (БФБ) по време на аукциона по първичното публично предлагане на ценни книжа на производителя на птиче месо „Градус“ АД - Стара Загора, съобщи Investor.bg

Броят на записаните акции надвишава минималния съгласно проспекта на компанията, което прави IPO-то успешно, съобщи БФБ.

„Радваме се, че инвеститорите показаха доверие в "Градус" и стратегическите ѝ планове и пожелаваме на компанията много успехи. Убедени сме, че примерът ѝ ще бъде последван и от други успешни български компании, които ще набират средства чрез капиталовия пазар, за да инвестират в своя растеж и развитие“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ.

Според проспекта на компанията увеличението на капитала се счита за успешно, ако са закупени 36 111 112 акции, което при минималната цена от 1,80 лв. прави 65 млн. лв., като това вече се случи.

Утре е вторият ден от IPO аукциона.

С набраните средства компанията планира да осъществи инвестиция за 20 млн. лв., свързана с разплодните яйца, да разшири производствения капацитет на люпилните, да навлезе и в сегмента на бавно отглежданите домашните пилета.

По-рано производителят обеща да разпределя поне 54% от нетната си печалба като дивидент сред акционерите.