Музикаутор предоставя над 30 хил. лева за подкрепа на млади таланти

Средствата ще бъдат заделени от Културния фонд на организацията

15:16 | 18 юни 2018
Снимка: Музикаутор
Снимка: Музикаутор

Над 30 хил. лева в подкрепа на млади творци в България ще предостави организацията на авторите и музикалните издатели за управление на авторски права „Музикаутор“. Това обявиха изпълнителният директор Иван Димитров, председателят на УС Ясен Козев и заместник-председателят Стоян Михалев на пресконференция в офиса на дружеството в София. На нея присъстваха и членове на УС на организацията, сред които Деян Каменов – Дидо от групата „D2”.

Средствата ще бъдат заделени от тазгодишната сесия на Културния фонд на „Музикаутор“, по който през настоящата година ще бъдат отпуснати около 154 хил. лева. За първи път 20% от тази сума (или над 30 хиляди лева), ще бъдат предоставени на млади автори до 30-годишна възраст.

„Организации като „Музикаутор“ има в целия свят. Повечето са припознали функцията да насърчават културата и развитието на музиката на местно ниво. Ключовото е, че тази подкрепа, която оказваме ние, няма аналог в лицето на държавата, както е в другите държави по света. Тук приносът ни за развитието на българската музика е изключителен, много по-значим“, каза Иван Димитров.

Той подчерта, че Културният фонд се стреми към модернизация, за да стане по-ефективен като инструмент за развиване на българската музика.

„Проектите се оценяват от комисия, която се избира от Общото събрание. /.../ Автори и членове на дружеството взимат решение и подкрепят други автори. /.../ Този фонд еволюира, както по отношение на насърчаването на млади автори, така и по отношение на прозрачност и обективност на избирането им“.

Финансовата подкрепа за млади таланти се отпуска за създаването на нови или за готови проекти. Кандидатите могат да бъдат творци от различни музикални жанрове, включително симфонична и фолклорна музика. Тази година авторите ще получат финансиране между 1500 лева и 5000 лева, в зависимост от общото времетраене на произведенията им. Крайният срок е 3 юли, а необходимите документи са качени в сайта на „Музикаутор“.

Културният фонд е подкрепил над 230 проекта на български автори в пет сесии (2011, 2014, 2016, 2017 и 2018 г.). Общо отпуснатите средства в предходните сесии са близо 750 хиляди лева.

По него са финансирани проекти като албума „10 и 1/2“ на Стефан Вълдобрев, албума „Океан“ на групата „Остава“, дебютния албум на група „Мерудия“, Вида Пиронкова за нейни песни, сред които „Гълъбо“, Маги Джанаварова за песента „Сама“, „Panican Whyasker” за албума „Sick Colored Planet”, няколко песни на “Jeremy?”.

От своя страна Стоян Михалев обърна внимание и на един негативен аспект при темата с авторските права на изпълнителите в България.

„Много често творците са поставени в унизителната ситуация да се откажат от авторските си права и да се лишат от собствените си доходи“, изтъкна той.

Ползвателите явно се възползват от по-слабата позиция, в която се намират авторите, и им предлагат да подпишат декларация за отказ от права, ако искат да участват в концерт, конкурс, да ги излъчат по телевизията, радиото или да участват в друго събитие.

Ето защо „Музикаутор“ стартира кампания за негативните ефекти от отказа от права, насочена към членовете. Организацията реализира и превантивни мерки в тази посока, включително чрез занижаване на оценката на проекти на автори, кандидатствали по Културния фонд, но които са отстъпвали правата си.