Рибари протестират срещу електрическия риболов в Европа

Според тях този метод унищожава морската среда и поминъка на съсловието

10:56 | 18 юни 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Рибари и неправителствени организации, защитници на традиционния улов, ще протестират днес в редица европейски пристанища срещу използването на електроуреди в риболова. Протестиращите настояват за категорична забрана на електрическия риболов в Европа, съобщава неправителствената организация Bloom, цитирана от Investor.bg.

Ще участват рибари от Белгия, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Ирландия и Холандия. Те ще действат обединени от разбирането, че електрическият риболов унищожава морската среда и заплашва икономическото им оцеляване.

От 1998 година този вид риболов е забранен в Европа. Еврокомисията обаче е разрешила той да се практикува от 2006 година при определен ограничителен режим, припомня организацията.

Очаква се да бъдат блокирани френското пристанище Булон сюр Мер, холандското Иймуйден, белгийското Нюпорт и Лоустофт във Великобритания.

Очакват се акции и в германското пристанище Фленсбург, италианското Мандриола, а във Франция в портовете Сен Мандрие, Ла Сиотат и Сен Жан дьо Люз.

Още новини от Европа четете на Investor.bg.