Електромобилът на Porsche ще носи името Taycan

Той ще се появи на пазара догодина

13:37 | 10 юни 2018
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Серийната версия на Porsche Mission E ще носи името Taycan, официално съобщи германската компания, цитирана от Automedia.bg.

Дългоочакваният германски съперник на Tesla Model S първо се появи като концептуален модел във Франкфурт през 2015 г., а след това дойде и потвърждението, че ще стигне до серийно производство. 

Премиерата на Taycan ще е през 2019 г., а името беше съобщено от главния изпълнителен директор на компанията Оливер Блуме на събитие, посветено на 70-ата годишнина на марката. 

По-рано тази година Porsche показа в Женева втори електрически концепт – Cross Turismo. Електромобилът е с размерите на Macan и се очаква да излезе на пазара през 2020 г., като ще е пряк съперник на електрическия SUV на Jaguar – I-Pace. 

Taycan ще излезе на пазара, изграден върху изцяло нова платформа за електрически модели, като шасито е тип „скейтборд”, т.е също като при Tesla Model S батериите са разположени под пода на колата. 

Конструкторите на Porsche са разположили по един електромотор на всеки мост, като общата им мощност е 600 конски сили. Предполага се, че пробегът с едно зареждане ще е около 500 километра, а ускорението от 0 до 100 км/ч ще е под 3,5 секунди, според очакванията в Porsche.