Макрон заяви, че преговорите със САЩ напредват на срещата на върха на Г-7

Не се споменава за сближаване на позициите по митата върху стоманата и алуминия

11:49 | 9 юни 2018
Снимка: Cole Burston/Bloomberg
Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Президентите на Франция и САЩ Еманюел Макрон и Доналд Тръмп обявиха напредък в преговорите си по търговията и други теми на втората си двустранна среща по време на срещата на върха на Г-7 в Канада, без обаче да споменават сближаване на позициите по митата върху стоманата и алуминия, предаде БТА.

"Започнахме да обсъждаме актуални теми като търговията и това позволи да се разсеят много евентуални недоразумения. Има воля да работим, да напредваме заедно", заяви Макрон в началото на срещата си с Тръмп.

"Нещата на тази среща на върха на Г-7 бележат напредък", отбеляза френският президент. Той добави, че разговорите на форума са откровени, но забелязва "готовност от всички да се постигне споразумение и да има подход, който да е печеливш за всички".

Тръмп също възприе по-положителен тон и похвали "много добрите си отношения" с Макрон.

Той повтори, че САЩ имат голям търговски дефицит с ЕС и заяви, че "Еманюел оказа голяма помощ по този въпрос".

"Ще стане нещо, мисля, че ще е много положително", каза Тръмп, без да уточни по кои теми.

След края на първата работна сесия на срещата на върха на Г-7 френски официален представител заяви, че ЕС и САЩ ще започнат експертни разговори по търговията до две седмици.

Белият дом съобщи, че двамата президенти са обсъдили търговията, Иран и предстоящата среща на върха на Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предаде Асошиейтед прес.