Отново баланс в цените на петрола

Коментар на Стефан Шьорк, президент на групата Schork за Bloomberg

17:38 | 28 май 2018
Обновен: 17:39 | 28 май 2018
Стефан Шьорк, президент на групата Schork
Стефан Шьорк, президент на групата Schork

След заявлението от миналата седмица на Русия и Саудитска Арабия за евентуално увеличение на производството на петрол вероятно ще се задълбочи разделението между сунити и шиите в Oрганизацията на страните производителки на петрол, ОПЕК. Това каза в коментар за Bloomberg, президентът на групата  Schork

Според Стефан Шьорк „пазарът на петрол е прегрял“ и в момента се върви към „ситуация на баланс“. Цени около 55 до 65 долара за барел са много по-приемливи както за потребителите, така и за производителите, тъй като ще стимулират бъдещия растеж. 

Шьорк смята, че Иран също ще увеличи производството поради заплаха от нови санкции от страна на САЩ. А намалената продукция на Внецуела от три години насам отваря възможността други страни производителки на петрол да я запълнят. 

Производството на шистов петрол в САЩ също се е увеличило, съдейки по данните за ръст на цените на WTI. Според Шьорк има силна връзка между двете, което обяснява рекордното покачване на производството на американски петрол. 

Като цяло на петролния пазар има място за нова продукция, която ще се появи съвсем скоро. Това е така и заради рекордно високият брой на фючърсови и суапови опции на пазара. Повече информация ще откриете във видеото: