Японската централна банка с одобрение за отпадане на сроковете за инфлацията

Комуникационната стратегия на банката ще следва примера на Фед и ЕЦБ

17:27 | 21 май 2018
Харухико Курода, управител на Японската централна банка. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Харухико Курода, управител на Японската централна банка. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската централна банка получи одобрение от влиятелни членове на водещата консултативна комисия на правителството за решението си да се откаже от сроковете, които си наложи за постигане на инфлационната си цел. 

Премиерът Шинзо Абе също изрази увереност в BOJ, че банката може да продължи безпрепятствено с драматичната промяна в политиката, която бе представена миналия месец.

В тримесечния си прогнозен доклад BOJ отхвърли прогнозата си за това, кога инфлацията ще достигне 2%. Банкерите заявиха, че ще разсеят идеята, че централната банка е задължена да облекчи политиката си, ако изтласка инфлационната си цел. 

Премиерът Шинзо Абе също изрази увереност в действията на централната банка, като подкрепи политиката на банката, обявена миналия месец. 

"Обсъдихме паричната политика и икономическите условия", каза Абе в края на заседанието на Съвета за икономическа и фискална политика (CEFP). 

"Членовете на съвета от частния сектор заявиха, че Японската централна банка провежда правилна политика", заяви той. "Очаквам банката да продължи да предприема стъпки за постигане на ценова стабилност".

Членовете на съвета от частния сектор са четирима университетски преподаватели, чиито препоръки редовно оказват влияние върху политиката на банката, защото се счита, че мнението им е близко до това на министър-председателя. 

Абе каза също, че правителството и Японската централна банка препотвърждават своята решимост да се придържат към съвместното решение, подписано през 2013, с което се ангажират да предприемат нужните политически стъпки, за преодоляване на дефлацията. 

Съгласно това решение централната банка се съгласява да прави всичко възможно за постигане на инфлационната цел от 2% "възможно най-рано", а правителството обеща да възстанови дългосрочното фискално здраве.

Като елиминира прогнозата си за очакваното време, в което да бъде постигната инфлационната цел, банката на практика направи целта средносрочна, коментират икономисти. 

Управителят на BOJ Харухико Курода заяви, че това ще подобри комуникацията и ще я направи съпоставима на комуникационните стратегии на останалите големи централни банки по света. 

Фед и ЕЦБ не си поставят времеви рамки за постигане на своите цели.