Учени създадоха зареждаща се за секунди батерия

Откритието е дело на екип от Корнелския университет

09:05 | 24 май 2018
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Екип от учени от Корнелския университет начело с Улрих Визнер е създал батерия, която се зарежда за няколко секунди, съобщава Energy & Environmental Science, цитиран от БНР. Батерията използва постиженията на нанотехнологиите.

Инженерите са се отказали от традиционната схема с един катод, един анод и много електролит помежду им. Вместо това създали сложна 3D-структура, съдържаща хиляди дупки с наноразмери и тънки пластинки електролит. Анодът е направен от въглеводороден полимер и представлява сложна фигура, позната като гироид. В него са разположени множество дупки, чиито размери не надвишават 40 нанометра.

Самият анод е покрит с тънък пласт електролит с дебелина 10 нанометра. Той притежава йонна, а не електронна проводимост – преместват се заредени йони, а не електрони. В анода е добавена сяра, която играе ролята на катод. Останалата част е запълнена с полимер PEDOT, който е добър проводник.

Основното предимство на новата батерия е, че се зарежда много бързо, буквално за няколко секунди.

Батерията все още не готова за промишлено производство, тъй като сярата постепенно разрушава полимера и така способността ѝ за бързо зареждане намалява. Учените работят за отстраняването на този проблем, завършва публикацията.