Пътят напред за Nissan и Renault

Nissan и Renault обсъждат задълбочаване на съюза, но японската компания е против, освен ако не получи по-голяма власт в ключови области

15:49 | 18 май 2018
Обновен: 15:57 | 18 май 2018
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Докато японската Nissan и френската Renault обмислят начини, включително възможно сливане, за да задълбочат връзките си според близки до Bloomberg източници Nissan се съпротивлява на съюз, освен ако не получи по-голяма власт в ключови области, предаде Bloomberg. Репортерът Джие Ма коментира темата.

Съюзът между Renault и Nissan е един от най-успешните и устойчиви съюзи в автомобилната индустрия, коментира той. 

Главна причина за това бе фактът, че Карлос Гон изпълняваше длъжността главен изпълнителен директор и на двете компании, но от следващия месец започва последният му мандат от 4-години като главен изпълнителен директор на Renault. По тази причина двете компании търсят начини да поддържат съюза, които включват холдингово дружество над двете компании, увеличаване на структурите си за акционерно участие и позволяване на Nissan да има права за гласуване в Renault или цялостно сливане, посочи Ма.

По думите му въпреки че и двете имат желание да задълбочат връзките си, главният изпълнителен директор на Нисан Сайкава наскоро заяви, че задълбочаване на съюза не бива да e за сметка на жертване на независимостта на двете компании, коментира репортерът. Nissan желае по-голяма роля в бъдещото структуриране на съюза. В момента структурата на съюза е смятана като небалансирана, защото Нисан допринася с много по-големи приходи и печалба към съюза, без да има никакви права за гласуване в Renault и притежава по-малък дял, допълни още Джие Ма.

Целия коментар чуйте във видеото.