Българските шофьори - най-ефективни в ЦИЕ при ежедневно пътуване

Проучване показва какво оказва влияние на хората зад волана при пътуване

10:49 | 17 май 2018
Обновен: 11:23 | 17 май 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Българските шофьори са най-ефективни при ежедневните си пътувания. Това показва изследване, организирано от Shell, което обхваща над 3500 водачи от Централна и Източна Европа, както и още 1500 от други региони на света.

Изследването има за цел да покаже доколко фактори като настроение и личностни харакеристики влияят на способностите на хората зад волана. Оказва се, че това е далеч по-важно от пола, националността или професията на шофьорите, пише Automedia.bg. 

При проучването е използвана GPS-технология, която трябва да оцени ефективността на придвижване. Тя измерва скоростта на движение, спирането и ускоряването на шофьорите. Максималният брой точки при оценяване е 100, като българските водачи получават 63. 

Те прекарват средно по 29 минути на ден в пътуване, което е най-малко в сравнение с останалите изследвани. На обратния полюс са словаците – 52 минути, като те изминават и най-голямо разстояние всеки ден с автомобила си – средно по 40 км. Най-внимателни се оказват унгарските шофьори, чиято средна скорост е 32 км/ч.

„Анализирайки резултатите от Централна и Източна Европа, можем да заключим, че типовете характер и личностните характеристики влияят далеч повече върху представянето на шофьорите зад волана, отколкото пола или професията им. Фактори като възраст и семеен статус също са доста важни – по-опитните водачи, които возят деца, се представят доста по-добре”, коментира д-р Крис Брауер от Института по мениджмънт към Университета „Голдсмитс”, който също участва в изследването.

Проучването показва, че шофьорите в Централна и Източна Европа се делят на 5 различни типа. Българите са определени като „бдителелни и владеещи ситуацията”. „Устойчиви на стресиращи ситуации, българските шофьори са най-добре представящите се на пътя от гледна точка на ефективност на шофиране. Те не са склонни да поемат риск и правят уверен избор докато шофират, за да предпазят себе си и пътниците си”, се казва в анализа.

Според  изследването, шофьорите в България, които планират пътуването си, изживяват по-малко стрес зад волана. „Бдителни и внимателни, те имат най-високи резултати по показатели като „ефективно представяне“ и „плавен път“. Тези личностни характеристики описват профил на водач, който успява да запази спокойствие зад волана, без да е твърде превъзбуден или потиснат, следващ дневната си рутина. Това са хора, които знаят кога да „натиснат спирачките“ и да бъдат внимателни, в живота и зад волана”, пише в изследването.

В изследването на Shell и Университета „Голдсмитс” са използвани 84 160 данни за българските шофьори. 77% от участвалите в експеримента са мъже, а 23% - жени. Средната им възраст е 35 г., а средната продължителност на измерените пътувания е 28,6 минути. Средната скорост на придвижване е 32 км/ч, а изминатото разстояние – 21 км.

Още автомобилни новини четете на Automedia.bg.