ОПЕК повиши прогнозата си за глобалното търсене на петрол през 2018

По-високият добив на Саудитска Арабия подкрепи производството на ОПЕК през април

16:19 | 14 май 2018
Снимка: Freeimages
Снимка: Freeimages

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обяви в понеделник, че производството ѝ на суров петрол леко се е повишило миналия месец, а общото глобално предлагане продължава да расте до голяма степен благодарение на стабилното шистово производство в САЩ, предава Wall Street Journal, цитиран от Investor.bg.

В месечния си доклад за пазара на петрол ОПЕК казва, че общият добив на групата се е повишил с 12 хил. барела на ден през април на месечна база до средно 31,9 млн. барела на ден. Увеличението е основно в резултат на по-високия добив в Саудитска Арабия – най-големия износител в света и реален лидер на ОПЕК – и Алжир.

Докладът излиза около шест седмици преди шестмесечната среща на ОПЕК във Виена, на която се очаква картелът и партньорите му да направят оценка съвместното споразумение за релабансиране на пазара на петрол, намалявайки добива. 

ОПЕК и 10 страни извън картела, включително Русия, свиха производството си с общо около 1,8 млн. барела на ден от началото на годината. Споразумението, което бе удължено през ноември, би трябвало да приключи в края на годината.

Сделката помогна глобалното презасищане да се свие, а цените на петрола да се покачат с над 50% през втората половина на миналата година.

Решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли САЩ от иранското споразумение обаче предизвиква нови опасения, тъй като срещу Иран може да бъдат наложени нови американски икономически санкции.

Общото световно предлагане в света продължава да се увеличава през април – със 120 хил. барела на ден на месечна база до средно 97,89 млн. барела на ден. Почти целия ръст обаче идва от страни извън ОПЕК – включително САЩ, Великобритания, Бразилия и Китай.

Американският шистов добив продължава да бъде един от основните двигатели на предлагането извън ОПЕК. Очаква се производството от шистовите формации да достигне средно 5,76 млн. барела на ден, което ще представлява 94% от общото предлагане от САЩ през 2018 г., посочва ОПЕК.

Петролният картел прогнозира, че предлагането извън ОПЕК през тази година ще се увеличи с 1,7 млн. барела на ден на годишна база, като почти 90% от това повишение ще дойде от САЩ.

ОПЕК завиши прогнозата си за глобалното търсене на петрол за 2018 г. с 25 хил. барела на ден до ръст от 1,65 млн. барела на ден. Така общото производство ще стигне 98,85 млн. барела дневно.