Италия може да има скоро популистко правителство

„Северна лига" и Движение „5 звезди" сключиха късно в неделя споразумение за управленска програма

07:04 | 14 май 2018
Обновен: 08:43 | 14 май 2018
Лидерът на „Северна лига“ Матео Салвини и председателят на "Форца Италия" Силвио Берлускони. Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg
Лидерът на „Северна лига“ Матео Салвини и председателят на "Форца Италия" Силвио Берлускони. Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

Италианските популистки партии „Северна лига" и Движение „5 звезди" сключиха късно в неделя споразумение за управленческа програма, вероятно прочиствайки пътя към формирането на правителствена коалиция между двете най-големи италиански партии, насочени срещу статуквото, пише The Wall Street Journal.

Създаването на ново правителство - което се очаква през следващите дни - между двете групи, отбелязва една от най-големите победи за политическите бунтове, разтърсващи европейското статукво.

Двете партии сключиха сделка в неделя вечер за договор, който ще проправи пътя към правителствена коалиция помежду им. Лидерите на двете групи все още водят преговори за членовете на кабинета, включително и за премиера. Имената им ще бъдат обявени в началото на идната седмица според изявления на ръководителите на двете групи от уикенда.

Планирано е лидерите на двете формации да се срещнат в понеделник с италианския президент Серджо Матарела, чиято отговорност е да ръководи формирането на ново правителство.

Ръководителят на „Лигата“ Матео Силвини и лидерът на "5 звезди" Луиджи ди Майо демонстрират разбирателство от известно време, а изборът на парламентарни председатели през март от двете партии е поредният пример за това.

Коалицията трябва да спечели гласове в двете камари на парламента. Двете партии заедно се  радват на удобно мнозинство във всяка камара.

Коалиционното споразумение включва редица мерки, сред които универсален безусловен базов доход за безработните, плосък данък и отменяне на мащабната пенсионна реформа, въведена през 2011 г.

Формирането на управляващ съюз между двете партии се случва след повече от два месеца на ожесточени преговори между политическите лидери след изборите през март, които не доведоха до ясно мнозинство за нито една партия или коалиция.

Лигата води дясноцентристка коалиция заедно с бившия министър-председател Силвио Берлускони, съюз, спечелил около 37% от гласовете. Само Лигата спечели 18% от гласовете. Движение "5 Звезди" взе 32% от вота.

И двете партии изпращаха евроскептични послания и дори флиртуваха с идеята да изтеглят Италия от зоната с единна валута.

Въпреки това те смекчиха реториката си по време на избирателната кампания и постепенно смекчиха още повече позициите си след изборите през март. Бизнесът и международните инвеститори изразиха загриженост за икономическата посока, в която може да поеме страната в рамките на правителство, подкрепено от Лигата и „5 звезди“.

Въпреки икономическото възстановяване Италия е една от малкото развити страни в ЕС, които не са достигнали още равнището на икономиката си отпреди кризата. Безработицата остава над 10%, а сред младите, които продължават да имигрират, е 34,7%.

Берлускони обещава да намали данъчната тежест и да въведе плосък данък от 23%, което би било първият подобен експеримент на ниво голяма развита икономика. Предвид нивото на събираемост на данъците в Италия той може и да се окаже успешен. Движение "5 звезди" са по-радикални, като настояват за универсален базов доход, минимална пенсия от 780 евро, мащабна реформа на пенсионната система.

Въпреки това скъпите данъчни облекчения и социалните пакети, които двете партии възнамеряват да приложат, биха могли да сблъскат Италия с европейските си партньори  предвид огромния италиански публичен дълг. Той възлиза на 132% от брутната вътрешна продукция и е в размер на 2 трлн. евро – третият по големина в света.

Очаква се италианската икономика да нарасне с 1,5 на сто през тази година, най-ниската ставка в рамките на еврозоната и с 5,5% под предкризисния пик от 2008 г.