Нападение в центъра на Париж

1 убит и 4 ранени

09:49 | 13 май 2018
Автор: Иван Николов
Френското знаме над Париж. Снимка: С. Грозева. Bloomberg TVBulgaria
Френското знаме над Париж. Снимка: С. Грозева. Bloomberg TVBulgaria

Мъж уби един човек и рани четирима с нож в събота вечерта във Втори район на Париж, в центъра на града, съобщи АФП.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жерар Коломб съобщи, че животът на ранените е вън от опасност.

ДОПЪЛНЕНА: 16:00
Въоръжен с нож, роденият в Чечения и гражданин на Франция Хамзат Азимов е извършил нападението в квартала на Операта в Париж в събота вечерта.
Според говорителя на правителството Бенжамен Гриво родителите му са имигрирали във Франция, в Страсбург и през 2010 майка му, както и самият Хамзат са получили френско гражданство.
Азимов е бил с досие С. Това означава, че е част от група от около 10000 души, сред които има и ислямисти, които властите наблюдават за потенциални връзки с терористи или крайно леви или крайно десни групи.


Президентът на Чечения Рамзан Кадиров потвърди, че нападателят от Париж наистина е роден в Чечения и на 14-годишна възраст получил руски паспорт, съобщи РИА Новости. Паспортът му обаче е невалиден вече, защото за 20г не е бил подновяван. Кадиров обвини френското общество за формирането на възгледите на Азимов.

 

Нападенията бяха извършени на улица Монсини към 20:47 ч честно време. Нападетелят извикал Аллах Акбар, когато 9 минути по-късно бил ниутрализиран от полицията, каза френският премиер Едуар Филип.

 

 

Инцидентът се третира от Франция като терористичен акт. Отговорността за него пое ИД „срещу страните от коалицията“, според съобщението на агенцията на ИД.

Президентът Еманюел Макрон написа, че „Франция отново е окървавена, но няма да отстъпи пред враговете на свободата“.

 

 

Премиерът Филип каза, че бързината на реакция на органите на реда е предотвратила „вероятно повече жертви“.