Инвестициите на Alphabet в Uber се отплащат

Печалбата се увеличава на фона на стабилен ръст на приходите, след като компанията очевидно не чувства нарастване на недоверие към практиките си

09:48 | 24 април 2018
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Бизнесът за цифрова реклама на Google генерира стабилен ръст през първото тримесечие, докато разходите също се повишават, предава Bloomberg, цитирайки отчета на концерна. Това публикува главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в сайта.

Компанията майка Alphabet Inc. отчете приходи от продажби в размер на 24,9 милиарда долара през първото тримесечие без плащанията към партньори, които разпространяват услуги и реклами на Google. Анализаторите очакваха 24,3 млрд. долара, сочат данните, събрани от Bloomberg. Акциите на концерна поскъпнаха с по-малко от 1% в следборсовата търговия. 

Alphabet даде на инвеститорите няколко нови метрики през това тримесечие. Компанията разкри и за първи път подробности за мащабните си инвестиции в частни компании като Uber. Нетната печалба на Alphabet е нараснала с цели 73% до 9,4 млрд. долара за първото тримесечие спрямо 5,4 млрд. долара за същия период на миналата година, подсилена от промяна в счетоводните правила, която позволява на компанията да започне да отчита текущата справедлива стойност за нетъргуемите ценни книжа. Това включва ценния дял на концерна в стартъпа Uber, въпреки че Alphabet не конкретизира отделните си залози.  

Това е насърчило печалбата с 3,40 долара на акция. Изключвайки тази печалба, Alphabet щеше да реализира печалба от 9,93 долара на акция.

Капиталовите разходи на концерна са нараснали почти три пъти до 7,7 млрд. долара. Това отразява огромна инвестиция в недвижими имоти и инвестиции в бизнеса на Google за изчислителни облаци и хардуер.

Друга спирачка за печалбата са плащанията на Google към партньори за разпространение, известни като разходи за придобиване на трафик или TAC, които са се повишили с 36% до 6,3 милиарда долара. Мениджърите на Alphabet заявиха преди няколко месеца,  че растежът на ТАС ще се забави след първото тримесечие.

Резултатите показват, че досега компанията не е пострадала силно от отрицателните последици за неприкосновеността на личния живот на интернет компаниите и техните зависими от данните бизнеси с таргетирани реклами. Google е най-големият световен доставчик на цифрови реклами, поддържан от онлайн услуги, които са толкова полезни, че потребителите продължават да споделят своите данни и да приемат насочени реклами от компанията. Повишената загриженост за неприкосновеността на личния живот и опасността от нови регулации могат да навредят на този бизнес, но също така и на по-малките конкуренти, и то може би дори повече.

„Рекламният бизнес, който не е базиран на търсенето на тяхната начална страница, нараства по-бързо, което помага за по-доброто представяне, но е с по-нисък марж", казва пред Wall Street Journal Брайън Вийзър, анализатор в Pivotal Research.

Google запазва огромната си преднина на световния пазар на онлайн реклами въпреки огромния си размер и нарастващата конкуренция от бързорастящите конкуренти. Очаква се Google да контролира 31% от световния рекламен пазар през тази година, което е малко по-ниско от 31,7% според оценките на eMarketer.

Рекламният бизнес на Google генерира огромното мнозинство от приходите, но компанията все повече се стреми към нововъзникващи области, като например бизнеса с автономни колиWaymo и високотехнологичното подразделение за здравеопазване Calico.

Alphabet обикновено не разкрива резултати от тези единици индивидуално, но сега предоставя рядък поглед към финансовите показатели на Nest Labs, пионер в интернет свързаните домашни устройства, като термостати и камери за сигурност - компания, която бе придобита за 3,2 млрд. долара през 2014 година.

За всичките четири тримесечия на 2017 г. заедно Nest е генерирала приходи за 726 млн. долара, или около 60% от общите приходи на подразделението "Други залози" през този период, показват данни на Alphabet. Nest беше преместено от "Други залози" към звеното на Google през миналата година, което доведе до свиване на стратегията на Alphabet да позволи на повече звена да останат независими бизнеси.

Nest се забавя с пускането на нови продукти и бе изпреварен от конкурентни говорещи високоговорители с вградени виртуални асистенти - главно Amazon Echo и Google Home - които се превръщат бързо в центрове за свързани домове.

Alphabet не споделя резултатите за много по-голям двигател на приходите - YouTube. Някои инвеститори призоваха за повече прозрачност около YouTube, който според анализатори ще генерира между 11 милиарда и 20 милиарда долара през тази година, представлявайки между 10% и 18% от общите приходи на Alphabet.

Компанията заяви, че продуктът е част от по-широк набор от бизнеси, поддържащи реклами.