КЕВР: Само КЕВР се произнася за цените на тока на регулирания пазар

Комисията ще защити обществения интерес, каза председателят на регулатора

12:38 | 13 април 2018
Обновен: 12:38 | 13 април 2018
Снимка: Free images
Снимка: Free images

Единственият орган, който се произнася за цената на електроенергията на регулирания пазар, е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това заяви председателя на регулатора Иван Иванов по време на брифинг. Той нарече манипулация твърденията, че КЕВР е прикрил ценовите заявления на енергийните дружества, а публикациите за исканията на дружествата - опит за натиск към членовете на енергийния регулатор.

Иванов обясни, че по закон заявленията на дружествата се публикуват на сайта на КЕВР, но преди това документацията трябва да бъде проверена от експертите на Комисията, а освен това са определени и срокове за попълване на липси. Така според разпоредбите заявленията ще бъдат публикувани на 17 април.

От енергийния регулатор успокоиха, че няма да има "драстично или чувствително повишаване на цената на електроенергията за потребителите". Иванов отказа да коментира с какъв процент може да се повиши цената на базата на ясните вече искания на енергийните дружества. Той обаче посочи, че през последните години исканията на компаниите са били в рамките на 30-40-50%. През 2017 година в заявлениета са били вписани искания за повишение на цената в рамките на 20-52%, но в крайна сметка решението на КЕВР е било за увеличение от 1,5 на сто.

"Българските граждани и бизнеса трябва да бъдат спокойни, защото Комисията ще защити обществения интерес", допълни още Иванов. 

Той категорично отхвърли обвиненията, че регулаторът изкуствено задържа цената на електроенергията. На регулирания пазар КЕВР определи цена от около 70 лева за мегаватчас за този регулаторен период. Постигнатите нива на борсата са по-ниски, припомни още Иванов.

В регулатора се подготвят да оценят инвестиционните програми на трите електроснабдителни и електроразпределителни дружества за 2017 година, анонсира още председателят. Част от данните - за ЧЕЗ България, ще бъдат изпратени и до анкетната комисия в Народното събрание, която анализира сделката за продажбата на дружеството.

Предстои до края на май да стане ясно и дали КЕВР в крайна сметка ще отнеме лиценза на ЧЕЗ Електро. Процедурата се води още от 2014 г. по повод прихващанията, които дружеството направи за суми, които взаимно си дължат с Националната електрическа компания (НЕК). Това прихващане е позволено от Търговския закон, но не и от Закона за енергетиката.

Тогавашният състав на енергийния регулатор прецени, че с действията си трите дружества - ЧЕЗ, EVN и Енерго Про, са поставили НЕК пред фалит и така са застрашили сигурността на енергийната система. Затова и започна процедура за отнемане на лиценза на трите дружества. Тя вече приключи за EVN и Енерго Про, но при казуса с ЧЕЗ Енерго нещата се усложняват, защото определената глоба от 1 млн. лева е паднала в съда. Другите две дружества са платили глобите си, уточниха днес от КЕВР. 

Още икономически и политически новини четете на Investor.bg.