Защо Южна Каролина иска да се отдели от САЩ

Този ход може да се разглежда като чисто символичен

09:34 | 8 април 2018
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Трима депутати републиканци от Южна Каролина са внесли в Камарата на представителите законопроект, позволяващ на щата да разгледа отделението си от САЩ в случай, че федералните власти решат да конфискуват оръжието на гражданите му, предава БГНЕС.

Шансът за приемането на закона като легитимен клони към нулата, така че този ход може да се разглежда като чисто символичен.

"Ако федералното правителство конфискува законно придобитото оръжие в щата, то Общото събрание на щата ще бъде задължено да се събере и да разгледа възможността за отделяне от САЩ, въз основа на нарушение на Втората поправка от Конституцията на федералното правителство", гласи законопроектът с номер 5271.

В него обаче така и не е обяснено защо депутати смятат, че американското правителство би започнало конфискация на оръжия.

През 1860 г. Южна Каролина става първият щат, който се отделя от САЩ поради несъгласие с робството. Последвалото отделяне на 11 други щата предизвиква Гражданска война в страната между северните и южните щати, която приключва през 1865 с победа за Севера. Оттогава няма успешни опити за отделяне на щат от САЩ, припомня БГНЕС.