Изпитващата криза HNA Group взема летище Пловдив на концесия

Peшeниeтo за това е взeтo днec пo вpeмe нa peдoвнoтo зaceдaниe нa Mиниcтepcĸи cъвeт

14:09 | 28 март 2018
Снимка: plovdivairport.com
Снимка: plovdivairport.com

Дъщepна компания на изпитващата финансови затруднения ĸитaйcĸа компания НNА Grоuр и Рlоvdіv Аіrроrt Іnvеѕt ВV взема на ĸoнцecия лeтищeтo в Πлoвдив. Peшeниeтo за това е взeтo днec пo вpeмe нa peдoвнoтo зaceдaниe нa Mиниcтepcĸи cъвeт, а министърът на транспорта е упълномощен да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на решението, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да инвестира в обекта в 70 млн. евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.

След изтичането на гратисния период от 48 месеца за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксираната част е 600 хил. лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година.

Единият от участниците в обединението, определено за концесионер, HNA Group, към момента разполага с приблизително 145 милиарда долара активи, над 90 милиарда долара приходи годишно и с над 410 хил. служители по цял свят. Дейностите на компанията са основно в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, иновациите и логистиката. HNA Group управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии. Годишно компанията превозва над 100 милиона пътника до над 260 града. 

В последно време обаче китайският концерн изпитва финансови затруднения. Преди месец Bloomberg съобщи, че компанията, доскоро един от най-активните глобални купувачи на имоти и други активи по света, се опитва да продаде активи за над 6 млрд. долара. Причината – правителственият натиск за изплащане на дълговете на бизнеса, уточнява информационната агенция. Групата е предупредила кредиторите си, че може да има недостиг на ликвидност в размер на поне 15 млрд. юана (2,4 млрд. долара) през това тримесечие. Намиращият се в сериозни финансови затруднения китайски конгломерат продължи с опитите си да събере свежи постъпления, като се разделя с част от активите си. Той намали също и дела си в най-голямата германска банка -  Deutsche Bank.

Припомняме, че процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив беше открита на 16 януари 2017. На 18 май 2017 бяха отворени получените оферти от трима участници: ДЗЗД „Силк роуд Пловдив Еърпорт“; „Консорциум Летище Пловдив“; Обединение (консорциум) между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ След разглеждането на документите бе установено, че ДЗЗД „Силк Роуд Пловдив Еърпорт“ не отговаря на критериите за подбор и дружеството е отстранено от процедурата. На 27 юли 2017 са отворени публично предложенията и обвързващите предложения на „Консорциум Летище Пловдив“ и на Обединението между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест.

Отстраненият участник ДЗЗД „Силк Роуд Пловдив Еърпорт“ обжалва решението и процедурата бе временно спряна до 1 март 2018, когато Върховният административен съд отхвърля жалбата като неоснователна, след което процедурата отново е стартирана.  

Още подобни новини четете на Investor.bg.