Ялъмов: Фед се съобразява най-вече с Китай

Коментар на Николай Ялъмов, председател на СД на "Капман Холдинг" в предаването "В развитие", 28.01.2016.

16:44 | 28 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Николай Ялъмов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Ялъмов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фед не изненадаха никого, защото ясно се вижда балансът между понижените цени на енергоресурсите и забавянето на темпа на развитие на Китай. Това каза Николай Ялъмов в своя коментар на изявлението на Фед в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Според експерта притесненията на Фед идват от "забавянето на темповете на развитие на Китай и ясните заявки на правителството през миналата година, че при скъпите ресурси, които видяхме миналата година и високата цена на долара в света, те имат намерение да развържат юана. Това частично развързване беше сигнал, че не бива да се върви към поскъпване на долара в световен мащаб. ".

Почти всички решения в скорошен период назад, малко или много са повлияни от това какво се случва в Китай, категоричен бе Ялъмов. 

"ФЕД в решенията си най-много се съобразява с Китай, колкото и да се опитват да го отрекат. Тук вече всеки нормален икономист трябва да се запита, коя е доминиращата икономика в света".

По думите на експерта много показателно ще бъде следващото тримесечие, защото ще видим какво ще се случи с китайската икономика при цена на петрола от 30$.

По повод вчерашната реакция на пазарите, след изявлението на Фед, Ялъмов каза: 

"След изявлението на Фед реакция на пазарите нямаше, защото то е свързано с баланс на геополитиката".