Тенденции при технологиите за безжично зареждане

Очаква се към 2020 година доставката на устройства за безжично зареждане да достигнат до 1 милиард броя

13:47 | 20 март 2018
Тенденции при технологиите за безжично зареждане

Без съмнение, след като Apple успяха да приложат това нововъведение в серийното производство е въпрос на време то да стане изключително разпространено, както сред потребителите така и сред корпорациите. Самата технология не е изобретение на Apple, а на Wireless Power Consortium, като стандарта се нарича Qi specification и е едно от трите съществуващи решения на пазара за безжично зареждане.

Техните устройства могат да осигурят безжично зареждане на разстояние до 4 см. и освен Apple, се внедрява и от други компании на мобилния пазар, като Samsung, които също внедряват технологията в своите флагмани (в случая със Samsung – Galaxy). Технологията обаче далеч не се ограничава с приложение при смартфоните и сходните преносими устройства – автомобилната индустрия също активно внедрява технологията. Над 80 модела от различни известни брандове като Audi, Chevrolet, Kia, Hyundai, Nissan и BMW предлагат безжично зареждане посредством публично-достъпни зарядни станции, като към момента в световен щаб са изградени над 5000 такива.

Други големи брандове, като вериги за бързо хранене, хотелски комплекси и прочее също внедряват технологията за безжично зареждане в различни аспекти на своята дейност.

Големи летища като лондонското Хийтроу, Филаделфия и други, също предлагат зарядни станции на своите клиенти. И големите онлайн гиганти, като Google, Facebook, Deloitte, Cisco и други, не изостават по-назад от новия повей на иновациите. Внедряването на услугата в частните и публичните сфери обаче до голяма степен зависи от успешното внедряване на технологията в мобилния пазар.

„През последните няколко години, това, което забавяше производителите на безжични зарядни станции в тяхното широко рекламиране и внедряване в ежедневието, бе именно това, коя технология ще изберат от Apple. След като те се спряха на Qi стандарта сега доставките на предаватели за пазара най-вероятно ще се покачат.“ – коментира Вики Юсуфаналитик по безжично захранване в IHS Markit.

Заедно със съчетаването на технологии от трети страни (като Qi specification на PWC) от Apple планират да пуснат на пазара и собствена безжична зарядна станция, наречена AirPower. Очаква се тя да може да зарежда до три Apple продукта наведнъж, като iPhone, Apple Watch и Apple AirPods.

Според HIS Markit очакванията към 2020 година са доставката на устройства от всякакъв вид да нарасне до 1 милиард броя. Що се касае до мобилния пазар - според проучване на компанията, пред две години посочва, че 25% от анкетираните използват безжично зареждане, а над 98% при следващата си покупка биха се спрели на продукт, който притежава такава възможност.

Автор: Георги Кацаров, Софтуерен университет (СофтУни)