Случаят Скрипал се използва за вътрешнополитически цели и в Москва, и в Лондон

Бранимир Ботев, директор на Европейския институт за стратегически анализи , Светът е бизнес, 16.03.2018

22:00 | 16 март 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Зад случая с отровения във Великобритания бивш руски шпионин и двоен агент Сергей Скрипал, за което Запада обвини Кремъл, стоят три основни сюжетни линии.

Това посочи пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ директорът на Европейския институт за стратегически анализи (ЕИСА) Бранимир Ботев.

На първо място това е чисто криминалната линия, която е поръсена с шпионски подправки. На второ са последващите политически протуберанси и политическите позиции, които всяка една от страните заема и които могат да доведат до много по-сериозни политически последствия.“

На трето място е една възможност, която до момента бива изпускана от журналистите, но която е много важно, как този скандал се използва за вътрешнополитически цели. И в Русия, и във Великобритания предстоят избори – в РФ за президент, в Обединеното кралство – за местна власт“, каза още гостът в студиото.

Съвсем естествено, е, че позицията и на двамата лидери – Путин и Мей, трябва да е силна и категорична.

Да не забравяме, че имаме работа с две империи – Британската империя и нейното наследство и Руската империя и нейното наследство.“

От началото на управлението си Путин демонстрира едно втвърдяване на тона и непрекъснато отстояване на вижданията си за Русия именно като империя. Това се демонстрира и чрез намесата в Сирия, чрез засилващата се руска роля в целия Близък Изток, с анексията на Крим. Това е образът, който Путин харесва и който руснаците харесват“, коментира събеседникът в предаването.

Може ли Мей да излезе с директни обвинения срещу Русия без да бъде напълно сигурна в това?

По въпроса Ботев изведе пример от историята – заявленията на бившия британски премиер Тони Блеър, че Саддам Хюсеин разполага с химически оръжия за масово унищожаване, послужило за катализатор на инвазията в Ирак, което в последствие се оказа, че е невярно.

Тогава той също бе 100% сигурен, защото се позоваваше на данни от разузнаването, по идентичен начин със сегашния случай с Тереза Мей.“

При все това Мей е разполагала с абсолютно сигурни данни от службите, за да обвини директно Русия, посочи директорът на ЕИСА.